28 Dicembre 2016 – dubroviniknet.hr

1482477259_957_velika_izlozba francis bacon_10

Sumnja u autentičnost djela Francisa Bacona izloženih u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a koja pripadaju zbirci Cristiana Lovatellija Ravarina, američkog novinara talijanskog podrijetla i navodnog Baconova ljubavnika, od 1997. godine predmetom je brojnih rasprava kako na europskim sudovima, tako i u analizama stručnjaka. Iz Umjetničke galerije Dubrovnik poslali su dugo objašnjenje potkrepljeno referencama i sudskim presudama kojima odvjetnik poznatog slikara Umberto Guerini dokazuje autentičnost njegovih djela.

– Slikama Francisa Bacona koje je darovao Cristianu Lovatelliju profesionalno se bavim već 20 godina. Nemoguće je takav dugotrajan napor sumirati u nekoliko kratkih crta, pa sam iz tog razloga siguran da će mi biti oprošteno ako nešto propustim.

Izdvojene reference:

– Od 1997. do 2004. godine održalo se suđenje u Bologni, na kojem je Cristiano Lovatelli Ravarino oslobođen od optužbi da su djela falsifikati, izmeđuostalog i zbog zastare. Takva presuda proizišla je i iz činjenice da je potpis na nekim slikama zaista pripadao Baconu, a dokazano je i da je s Cristianom Lovatellijem proveo neko vrijeme u Bologni, Veneciji i  Cortini d’Ampezzo. S obzirom na presudu, moguće se referencirati i na knjigu “La punta dell’iceberg. I disegni di Francis Bacon” (Vrh ledenog brijega. Crteži Francisa Bacona, 2009.).

– Od 2008. nadalje povjereno mi je drugo suđenje, u kojemu sam mogao dokazati sljedeće:

1. Denis Mahon znao je za Baconova putovanja u Italiju.

2. Horacio de Sosa Cordero, Francisov dugogodišnji prijatelj upoznao je Cristiana u Londonu u Baconovom ateljeu, a kasnije ga je susreo i u Parizu gdje je imao prilike vidjeti slike koje je Bacon darovao Christianu. Horacio je vidio te slike i na izložbi u Buenos Airesu, i ne samo da ih je smatrao autentičnima, već je prepoznao i ljude na njima.

3. Brian Hayow, kirurg koji je operirao Johna Edwarda 1986. spasivši mu tako život, sprijateljo se s Francisom koji mu je potom darovao svoju sliku. Ova slika, koju je pažljivo proučila grafologinja Ambra Draghetty, prikazala se kao ista ona koju je Bacon poklonio Lovatelliju, što potvrđuje i knjiga  “Francis Bacon: ma certo che disegnava!” (Francis Bacon, ma sigurno je crtao, 2013.).

– “Protivnici” autentičnosti ovih slika citirali su ono što zovu Sudska presuda iz Cambridgea, što je ustvari bila slučajna opaska tijekom građanskog suđenja u kojemu Cristiano nije ni sudjelovao. Tijekom ovog suđenja, kao rezultat teškog nemara od strane okrivljenika koji je zaboravio navesti vlastite savjetnike, dvanaest slika koje je David Edwards prodao dvojici engleskih trgovaca umjetninama smatrale su se, zbog kratkog saslušanja koje je čuo samo savjetnik kojemu je u interesu bilo da su lažnjaci, “više nego vjerojatno da nisu autentične”. Iskaz Martina Harrisona, savjetnika tužiteljstva kritično je predstavljen u knjizi “La sfida dell’autenticità” (Izazov autentičnosti, 2013.).

– U Berlinu, između 2012. i 2015. godine, Pasqual Jordan, vlasnik umjetničke galerije koja je ugostila Baconovu izložbu, iz istog je razloga optužio Cristiana Lovattelija za falsificiranje, no on je od svega oslobođen.

– Tijekom 2016. godine “Fabbri Art Diagnostics Laboratory of Davide Bussolari” provela je detaljnu analizu kojom je dokazala autentičnost tehnika crtanja umjetnika. U svojoj analizi, grafologinja Draghetti pregledala je sve slike iz Lovattelijeve zbirke kako bi uz pomoć provjerljivih znanstvenih metoda analizirala rukopis, znakovlje i papir, i također je došla je zaključka kako nema sumnje da je svaki obris i svaka linija djelo Francisa Bacona.

IZAZOV AUTENTIČNOSTI:

Sve do 1997. godine svi u svijetu umjetnosti složili bi se da Francis Bacon nikada nije napravio niti jedan crtež. Te je godine udovica pjesnika Stephena Spendera prodala četrdeset Baconovih slika manjih formata galeriji Tate u Londonu. Te slike bile su bez sumnje autentične i tada je to obznanjeno i cijelom svijetu.

Međutim, u autentičnost Baconovog velikog umjetničkog korpusa, u kojemu su i djela darovana Cristianu Lovatelliju Ravarinu, ponovno se počelo sumnjati nakon slikarove smrti, ponajviše zbog ekonomskih interesa, zaključuje odvjetnik Umberto Guerini.

Izložba „Granice uma“ Francisa Bacona može se pogledati do nedjelje, 26. veljače 2017. godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

dubrovniknet team